Verduurzaming op BZOB
Energiebewust en duurzaam is een van de kernthema’s van Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Duurzaamheid is een breed begrip en omvat complexe uitdagingen. De ambities van ondernemers, bedrijven, overheid en andere instanties zijn hoog, maar worden vaak doorgeschoven naar de toekomst. Men wacht op elkaar met het nemen van verantwoordelijkheid en het doen van investeringen.
Daarom is Stichting Bedrijventerreinen Helmond eind 2020 samen met Gemeente Helmond het programma Smart Synergy Helmond gestart: vier collectieve projecten onder één vlag.
Langdurig en toch voorop
Onze vooronderzoeken, plannen, en gesprekken zijn intensief en langdurig van aard, maar toch zijn we in Helmond al een stuk verder dan de rest van Nederland. Door de hoge organisatiegraad, duurzame en langdurige samenwerking tussen bedrijven, Parkmanagement (Stichting Bedrijventerreinen Helmond) en gemeente liggen er grote collectieve kansen.
We merken dat de toekomst ons inmiddels lijkt in te halen. Droogte en een dalend grondwaterpeil betekenen dat het steeds moeilijker wordt om drinkwater te winnen. De gasprijzen schieten omhoog en produceren wordt duur. Bedrijven die over willen stappen op elektriciteit merken dat hun buurman hen al voor is geweest en dat het centrale netwerk zo vol zit dat je er niet meer op aan kan sluiten. Verduurzaming is dus een gezamenlijk probleem.
"Na veel voorbereiding, komt daadwerkelijke realisatie nu erg dichtbij"
We spreken met de grootste water- en gasverbruikers op BZOB en we constateren dat er veel warmte op hoge temperatuur het riool in of de schoorsteen uit gaat. Ook wordt er veel drinkwater gebruikt voor processen waar dat niet nodig is. Het water voor een stoomketel of waarmee je vrachtwagens en machines afspuit hoeft niet gedronken te kunnen worden. In het afvalwater van de bedrijven zitten nuttige organische stoffen waar biogas van gemaakt kan worden.
Gegarandeerde warmte(besparing)
Om de restwarmte te benutten die nu verspild wordt, werken we aan een warmtenet op BZOB dat aansluit op het bestaande warmtenet in Helmond. Hiertoe hebben we de handen ineengeslagen met Ennatuurlijk. Bedrijven die warmte over hebben kunnen dit leveren aan het warmtenet, en bedrijven die warmte nodig hebben, bijvoorbeeld voor kantoorverwarming, kunnen dit van het net afnemen. De warmte wordt aangevuld met aquathermie, thermische energie uit de Zuid-Willemsvaart, en opgeslagen in een netwerk aan ondergrondse WKO-bronnen. Zo zijn bedrijven verzekerd van warmtelevering en besparen we samen een heleboel aardgas.
Gegarandeerd proceswater
Bedrijfsprocessen die gedemineraliseerd water nodig hebben, doen dit momenteel met drinkwater dat in een ontharder gaat. Dat drinkwater is nu vrij goedkoop, maar wordt de komende jaren steeds duurder. Afgelopen zomer is ook op de voorgrond gekomen dat drinkwaterbedrijven geen leverplicht hebben aan bedrijven. Het risico om de productie stil te moeten leggen in tijden van droogte is reëel. Daarom hebben wij met HydroBusiness een ontwerp gemaakt voor een lokale installatie die proceswater wint uit de Zuid-Willemsvaart. Hiermee kan aan bedrijven de levering van proceswater gegarandeerd worden, besparen ze kosten ten opzichte van hun eigen ontharding en brengen we gezamenlijk het gebruik van drinkwater terug.
Nuttige reststromen
Door de hoge aanwezigheid van organisch materiaal in het afvalwater, kan hier op efficiënte wijze biogas van gemaakt worden. Samen met Waterschap Aa en Maas onderzoeken we een aantal scenario’s om de nuttige reststromen in het afvalwater van BZOB de beste bestemming te geven. Een van de opties die we verkennen is lokale zuivering middels een luchtdicht, anaeroob proces. In de afweging nemen wij een breed scala aan parameters mee, waaronder de maatschappelijke lasten, kosten voor bedrijven en de winst op het gebied van duurzaamheid.
Ambitie: Zelfvoorzienend BZOB
De ambitie is om met dit geheel aan uitwisselingen op het gebied van water, warmte en materialen een toekomstbestendig bedrijventerrein te creëren dat ook nog eens als voorbeeld voor de rest van Nederland en Europa kan gelden. De potentie is in ieder geval aanwezig en door de huidige economische ontwikkelingen, en groeiende behoefte aan zekerheid en zelfvoorzienendheid, wordt deze ambitie ook steeds haalbaarder. De nadruk hierbij ligt voor Stichting Bedrijventerreinen Helmond altijd op het collectieve: verduurzamen doe je samen!