Nieuws

Nieuwsbrief sluiten
Actueel
Archief

Als arbeidsmigrant wonen en werken in Nederland

Als een arbeidsmigrant in Nederland komt wonen en werken moet er veel geregeld worden. Een belangrijk onderdeel is het regelen van de inschrijving in Nederland. Heeft u, als werkgever, arbeidsmigranten in dienst? Dan kunt u hen een eind op weg helpen door onderstaande informatie met hen te delen.

Inschrijven in Nederland
Het is bij arbeidsmigranten niet altijd duidelijk wanneer en waar ze zich moeten inschrijven in Nederland. Het begint met een inschrijving in het RNI (Register Niet-ingezetenen), als iemand nog niet weet of hij/zij langer dan vier maanden in Nederland blijft. Dit kan bij een van de 19 gemeenten met een loket voor niet-ingezetenen. Bij de inschrijving krijgt hij/zij een Burgerservicenummer, waardoor men kan werken en salaris kan ontvangen. 

Wie langer dan vier maanden in Nederland verblijft, is wettelijk verplicht zich in te schrijven in de Basis Registratie Personen (BRP). Dit gebeurt in de gemeente waar hij/zij woont. Bij inschrijving in de BRP registreert de gemeente een actueel verblijfadres in Nederland, eventuele volgende adressen na verhuizing en het vertrek naar het buitenland.

Waarom is inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) belangrijk?
De overheid heeft de juiste gegevens nodig van haar inwoners. Bijvoorbeeld om een paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs te kunnen maken, om te weten wie mag stemmen bij verkiezingen, om uitkeringen te verstrekken en om gemeentelijke belastingen te heffen. Maar ook organisaties zoals de Belastingdienst, uitkeringsinstanties en pensioenfondsen gebruiken deze persoonsgegevens voor wettelijke taken.

Meer informatie?   
Ga dan naar de website van de gemeente via  www.helmond.nl/eerste-inschrijving of neem contact op met team burgerzaken van gemeente Helmond via tel. 14-0492. Meer informatie over de rechten en plichten van arbeidsmigranten vindt u op workinnl.nl. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Pools, Roemeens, Spaans en Bulgaars.  

 

Interessante subsidie voor kleinere MKB ondernemer

De overheid heeft onlangs de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) in het leven geroepen om MKB ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Dit helpt jou als MKB ondernemer om direct en structureel kosten te besparen en de overheid hun doelen voor het klimaatakkoord te behalen.

Tijdelijk een 100% gesubsidieerd energie-bespaaradvies
Met de SVM subsidie kun je als MKB ondernemer een erkend energieadviseur inhuren voor een 100% gesubsidieerd energie-besparingsadvies op maat t.w.v. € 950,00. Na oplevering van het rapport weet je direct welke concrete energie-besparingskansen er voor jouw bedrijf liggen en hoeveel je met die maatregelen gaat besparen.

Extra subsidie voor hulp bij het uitvoeren van maatregelen
Inzicht in besparingskansen is één, maar hoe krijg je het allemaal uitgevoerd, hoe ontvang ik de subsidie en waar begin je? Ook daarvoor kun je een expert inschakelen die je daarbij helpt en begeleidt. Bang voor de kosten hoef je daarbij niet te zijn, want die begeleiding wordt voor maar liefst 80% gesubsidieerd vanuit de overheid!

Wees er snel bij, want de vraag is groot
De Subsidieregeling loopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022. De algemene verwachting is dat de vraag naar de regeling groot is. Op = op, dus wacht niet te lang en profiteer van deze tijdelijke regeling.

Check binnen 30 seconden of jij in aanmerking komt >>

 

Op zoek naar helden: Helmonders die zich inzetten voor de Global Goals.

De gemeente is een zoektocht gestart naar Helmondse Helden. We zoeken Helmonders die zich inzetten voor het behalen van de zogenaamde Global Goals: 17 doelen om de wereld een mooiere, duurzamere en socialere plek te maken. Er zijn ontzettend veel Helmonders die zich hiervoor inzetten, groot of klein. Deze helden worden nu in het zonnetje gezet. Er komen mooie voorbeelden langs en iedereen kan zelf ook helden nomineren. En heeft iemand een goed idee? Dan kan er tot 01 november subsidie aangevraagd worden voor de uitvoering hiervan! Kijk voor alle informatie op www.heldenvanhelmond.nl

De Global Goals 
De Global Goals for Sustainable Development zijn in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen als gezamenlijke doelen. Het is de bedoeling dat deze in 2030 behaald zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld geen armoede meer, goede gezondheid en welzijn, duurzame energie voor iedereen en een maatschappij waarin iedereen mee doet. De gemeente Helmond is een Global Goals gemeente. Daarmee zetten wij ons op allerlei manieren extra in voor het behalen van deze doelen. Vanuit de gemeente, maar vooral met allerlei partners uit de stad. Het onderwijs, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties én inwoners zijn hierbij onmisbaar.

De campagne: nomineer een held 
Nog niet iedereen is bekend met deze Global Goals. Terwijl ontzettend veel Helmonders en organisaties op een bepaalde manier een bijdrage leveren. Wethouder Dortmans: ‘’De grote uitdagingen kun je niet in je eentje oplossen, maar je kunt bijvoorbeeld wel FairTrade en tweedehands producten kopen, af en toe koken voor een eenzame buur, tijdens een wandeling zwerfafval oprapen of je oude kleren doneren aan een organisatie om de hoek. Als iedereen dit doet maken we impact. Middels deze campagne willen we inwoners kennis laten maken met de Global Goals. En laten zien dat je op állerlei manieren kan bijdragen aan het bereiken hiervan.’’ Om inwoners te inspireren worden verschillende Helmondse Helden geëerd voor hun bijdrage aan de Global Goals. Maar er zijn natuurlijk veel meer helden die zich, hoe klein en op wat voor manier dan ook, inzetten voor een mooiere wereld. Wil jij iemand op een voetstuk plaatsen? Nomineer dan jouw held op www.heldenvanhelmond.nl

Goed idee? Vraag subsidie aan voor 01 november 
Helmonders die een steentje willen bijdragen aan het behalen van de Global Goals kunnen aanspraak maken op een subsidie. Dus heb je een goed idee dat bijdraagt aan bewustwording rondom de Global Goals in Helmond? Vraag dan deze subsidie aan om jouw idee uit te voeren. Iedereen kan een aanvraag indienen. Er is jaarlijks 40.000 euro subsidie beschikbaar voor initiatieven rondom de Global Goals.

 

Week vd Veiligheid

In de strijd tegen criminaliteit richt de landelijke Week van de Veiligheid (11-17 oktober 2021) zich dit jaar op ondernemers. Criminelen zochten sinds de komst van corona andere, slinkse manieren om geld van deze doelgroep af te troggelen. Tijdens deze Week van de Veiligheid zetten gemeenten, brancheorganisaties en politie zich daarom in om de lokale entrepreneurs te informeren over de signalen van crimineel gedrag en hoe ondernemers zich hiertegen kunnen weren.

SBH
Als Stichting Bedrijventerreinen Helmond zijn we uiteraard het hele jaar door met veiligheid bezig. Kijk eens op https://www.bedrijventerreinenhelmond.nl/schoon-heel-veilig-1 voor alles wat we onder dit thema organiseren.

Word geen slachtoffer
Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen ondernemers en hun medewerkers deelnemen aan diverse activiteiten om zich beter te beschermen tegen criminaliteit. Online overvaltrainingen, gratis veiligheidsscans en talkshows: het is een greep uit de activiteiten die door het hele land worden georganiseerd.

Online talkshows
Van 11 tot en met 14 oktober kun je elke avond om 19.30 uur een talkshow bijwonen. Ewout Genemans leidt de shows, die in het teken staan van criminaliteit.

*Maandag 11 okt 2021: Cyber/gedigitaliseerde criminaliteit

*Dinsdag 12 okt 2021: Overvallen

*Woensdag 13 okt 2021: Ondermijning

*Donderdag 14 okt 2021: Geweld

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid.

Koop lokaal, denk lokaal !

Denk lokaal, koop lokaal. Dat is de kracht van Hét HellemondGift Kadoboek. Een gratis product- en cadeaubonnencatalogus voor alle inwoners van Helmond (oplage 35.000ex.) om inspiratie op te doen voor de decembermaand. Voor werkgevers hét perfecte kerstpakket voor hun werknemers. Samen stimuleren we de lokale economie.

Begin november dit jaar valt Hét HellemondGift Kadoboek als glossy in iedere brievenbus!

TECHNASIUMNETWERKBIJEENKOMST 10 DECEMBER 2021 AUTOMOTIVE CAMPUS HELMOND


Uitnodiging - Opdrachtgevers gezocht

 

 


Technasiumnetwerkbijeenkomst 2021
Datum: Vrijdag 10 december 2021
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur (opbouw vanaf 13.00u)
Locatie: Automotive Campus, Helmond (fysiek)

Ik wil mij graag aanmelden als opdrachtgever!

Opdrachtgevers gezocht!
Op deze netwerkbijeenkomst netwerken technasiumleerlingen uit de bovenbouw met opdrachtgevers voor hun keuzeprojecten. Hiervoor zijn we op zoek naar bekende en nieuwe bedrijven die zich als opdrachtgever willen aansluiten op de netwerkbijeenkomst en bij de technasiumcommunity in Brabant-Oost.

Wat vragen we van opdrachtgevers?
Binnen het project naar keuze gaan leerlingen in groepjes van gemiddeld 4 leerlingen voor een periode van ongeveer 16 weken (ca. 4 uur per week) zich inzetten voor een bèta-technische casus van een opdrachtgever. Wij vragen opdrachtgevers bij voorhand na te denken over een desbetreffende casus. Op aanvraag kunnen voorbeelden van voorgaande jaren gedeeld worden.

Tijdspad

 • 26 november 2021 - Uiterlijke datum voor opdrachtgevers om zich aan te melden en vooraf casussen te delen (aanmelden via button, casussen opsturen via info@technasiumbrabantoost.nl). De casussen worden via een verborgen webpagina gedeeld met de leerlingen ter voorbereiding op hun voorkeursaanvragen.
 • 2 december 2021 - Uiterlijke datum voor leerlingen om hun top 5 speeddates aan te geven. Zij worden ingedeeld bij ongeveer 3 voorkeursaanvragen.
 • 7 december 2021 - Indeling speeddates wordt gedeeld met deelnemende scholen en opdrachtgevers.
 • 10 december 2021 - Technasium Netwerkbijeenkomst 2021: Op dit evenement presenteren opdrachtgevers hun casus(sen) aan de groepjes leerlingen en stellen de leerlingenteams vragen over de casussen en de organisatie aan de opdrachtgever.
 • Vanaf 13 december 2021 - Leerlingen nemen contact op met de opdrachtgevers. Opdrachtgevers kunnen bij veel animo vragen om motivatiebrieven. Leerlingen worden vriendelijk verzocht ook opdrachtgevers waar zij niet gaan starten hiervan in te lichten.
 • Februari - mei 2021 - Projecten worden uitgevoerd. Leerlingen zullen (bij voorkeur) een startafspraak maken en een tussenoplevering bespreken met de opdrachtgever.
 • Juni 2021 - Leerlingen presenteren hun uitkomsten aan de opdrachtgever.


Ik wil mij graag aanmelden als opdrachtgever!


Ik wil graag de voorgaande edities bekijken

Hoe zit dat met het coronavirus?
We begrijpen dat de bijeenkomst wellicht niet in de vorm zoals we het gewend zijn doorgang kan hebben. De meerwaarde van de Netwerkbijeenkomst is zo groot dat we toch kijken naar een alternatieve vorm. We kiezen ervoor op een fysieke bijeenkomst te organiseren, gebaseerd op de speeddaterondes die we vorig jaar online hebben georganiseerd. Om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden maken we een rooster per school en per leerlingenteam en zullen de speeddates zittend zijn.

Uiteraard evalueren we ook dit jaar of de Netwerkbijeenkomst, in aangepaste versie, de doelen behaalt zoals wij omschrijven: netwerken, oefenen met communicatievaardigheden, vragen stellen en het matchen van vraag en aanbod.

Wij hopen ook dit jaar op uw komst!


Technasiumnetwerken worden ondersteund door Stichting Technasium met een netwerkregisseur. De netwerkregisseur van netwerk Brabant-Oost is Samantha Boon.

 

Bekijk hier de volledige nieuwsbrief van TechnasiumNetwerk>

 

Helmond wordt FairTrade Gemeente. Doet uw bedrijf al mee?

In Helmond zijn we met een groep vrijwilligers bezig om voor de gemeente de titel FairTrade Gemeente binnen te halen. Er zijn op dit moment 89 gemeenten in Nederland met deze titel waarvan er 14 in Noord Brabant te vinden zijn.

Waarom is deze titel belangrijk? Het is een middel om mensen en organisaties bewust te maken van de wereld om hun heen en zo samen te zorgen voor meer gebruik van FairTrade en duurzame producten. Maar het is ook een middel om een netwerk op te bouwen met organisaties, bedrijven, instellingen, stichtingen om van elkaar te leren en elkaar te helpen.

In deze video van Dit Is Helmond, die afgelopen augustus op de TV is uitgezonden, geef ik extra toelichting https://youtu.be/ukHP4Lz2J5k

Gebruikt, verbruikt, produceert of verkoopt u FairTrade producten (bv. u schenkt FairTrade koffie/thee aan personeel/gasten/klanten of u verbruikt FairTrade producten in het bedrijfsrestaurant) laat het ons weten.

We kunnen uw bedrijf/organisatie dan gratis vermelden op onze website. Onze website is te vinden op: https://fairtradegemeenten.nl/gemeente/helmond/

Kent u organisaties/bedrijven in uw omgeving die FairTrade producten gebruiken/verkopen dan horen we dat ook graag, zodat we contact met ze kunnen opnemen. Voor het behalen van de titel hebben we 15 bedrijven en 30 maatschappelijke instellingen nodig die voldoen aan de FairTrade eis. We zijn er bijna!

Jeanette Hendriks

Namens Kerngroep FairTrade Gemeente Helmond

Week van de Vitaliteit!

20 t/m 26 september 2021 is de Nationale Vitaliteitsweek ! 


Het doel van de Nationale Vitaliteitsweek is werkend Nederland bewust te maken van het belang van de eigen vitaliteit. Met het thema #GOFIT draait het om Groei & Ontwikkeling en FIT zijn. Fit dus in de algemene zin van het woord: fysiek- en mentaal fit maar ook ‘fit for the job’ en ‘fit for the future’ ofwel één en al bewustwording hoe je aan je eigen vitaliteit kunt werken.

De Stichting Bedrijventerreinen Helmond zet zich actief in om ondernemers te helpen deze thema's op de kaart te zetten en biedt dan ook maatwerk ondersteuning aan (MKB) ondernemers bij de invulling van duurzame inzetbaarheid. We delen niet alleen kennis, ervaringen en voorbeelden van praktische oplossingen, maar ontzorgen ondernemers door het aanbieden van de service van een adviseur die helpt bij het vinden én in gang zetten van een passende aanpak!

 Enkele voorbeelden van voorkomende vraagstukken bij ondernemers:

 • Je wil in je organisatie meer aandacht voor gezond en met plezier werken, maar weet niet waar te beginnen…
 • Je zoekt specifieke ondersteuning voor een medewerker, maar weet niet welk instantie of professional het beste past…
 • Je wil je medewerkers een workshop of training aanbieden op het gebied van gezondheid en werkplezier, maar weet niet wat geschikt is…
 • Je hebt al verschillende (losse) acties ingezet op het gebied van vitaliteit, maar zoekt een wat structurelere aanpak…
 • Je bereikt met je acties t.b.v. vitaliteit alleen de medewerkers die daar tóch al interesse in hadden, en niet de medewerkers die het zo goed kunnen gebruiken…

Kijk op gezond en met plezier werken, nu en in de toekomst!

Adviseur
Met ervaring in het HR vak en als specialist op het gebied van vitaliteit, leefstijl en gedragsverandering geeft Esther van den Hurk invulling aan de rol van adviseur namens Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH). Esther is zelf ondernemer en werkt met bevlogenheid en oprechte interesse in mensen, altijd zoekend naar een balans tussen organisatiebelang en persoonlijk belang van de werknemers.

Namens SBH zal ze zich inzetten voor een betere vitaliteit en meer werkvermogen van
individuen en organisaties.

Heb jij vragen of zorgen, of wil je gewoon eens sparren over thema’s
rondom gezondheid, werkplezier of duurzame inzetbaarheid?

Neem gerust contact op via parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl 

 

Red Flags! Doe de bedrijventerreinscan

Veiligheid is een van de vier pijlers waar wij als Stichting Bedrijventerreinen Helmond samen met alle ondernemers en de gemeente Helmond al jaren aan werken. Inmiddels lopen er verschillende projecten waaronder natuurlijk het keurmerk veilig ondernemen (KVO), Alert4Omgevingen en het camerabeveiligingscollectief, maar ook de pilot met het standaardiseren van huurovereenkomsten voor bedrijfspanden.

“Criminelen maken steeds vaker gebruik van goedwillende ondernemers om hun doelen te bereiken. Een huurpand dat drugslab blijkt te zijn, productie van verpakkingsmateriaal waar later cocaïne blijkt te zijn verhandeld, of huurauto’s die gebruikt worden voor het vervoeren van wapens. Vaak zonder medeweten van de MKB-er.”

Toelichtingsvideo:

Vul nu de enquête in >

Wat krijg je er voor terug?
De vragen uit de enquête kunnen je helpen bij een weerbaardere onderneming tegen criminele inmenging. Het brengt je wellicht op het spoor van kwetsbaarheden waar je nog nooit over nagedacht hebt. Daarnaast kunnen wij als stichting steeds beter inspelen op de behoefte doordat we inzicht krijgen in de weerbaarheid van jouw bedrijventerrein. 

Het Expertisecentrum Veiligheid stimuleert kennisontwikkeling op het gebied van maatschappelijke veiligheid en draagt bij aan de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingen van Avans Hogeschool.
Voor meer informatie: avans.nl/onderzoek/expertise

Vitaal met de Lavans Halve van Helmond

Doet jouw bedrijf ook mee met de Lavans Halve van Helmond?

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld wordt de kans erg groot dat het hardloop- en wandelevenement de Lavans Halve van Helmond op zondag 18 juli door kan gaan. De organisatie is reeds begonnen met de voorbereidingen voor een coronaproof versie van het evenement. 

Vertrouwen in eerste editie op 18 juli
“De inschrijving voor het evenement is geopend en we verwachten dat het evenement ook werkelijk door kan gaan”  aldus voorzitter Hans Steijaert. “Door de aankondiging van uitgebreide versoepelingen en de oproep om evenementenvergunningen te gaan verstrekken, hebben we het vertrouwen dat we de eerste editie op zondag 18 juli kunnen realiseren”. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan een coronaproof evenement. Door middel van toegangscontrole, looproutes en startvakken wordt de 1,5 meter afstand en de overige coronamaatregelen tijdens het evenement gegarandeerd. Deelnemers kunnen zich met een gerust hart inschrijven, mocht het evenement niet doorgaan wordt het inschrijfgeld terugbetaald.

Verschillende onderdelen
Bij het hardloop- en wandelevenement Lavans Halve van Helmond staat de halve marathon centraal. Daarnaast is er een loop van 5 km en 10 km, een bedrijvenloop, scholierenloop, kidsrun en een wandeltocht. Per onderdeel zijn er mooie prijzen te winnen voor de snelste lopers. Kortom, een evenement voor jong en oud, voor wedstrijdatleten en recreatieve lopers.

Het parcours
De start en finish van het evenement vinden plaats op Sportpark Molenven in Stiphout. Het hardloopparcours heeft een lengte van 10,55 km en is door de Atletiekunie gecertificeerd als officieel wedstrijdparcours. Het parcours loopt door mooie gebieden van Helmond zowel qua natuur als architectuur. Sportpark Brandevoort is ook onderdeel van het parcours. Voor wandelaars wordt een mooie route uitgezet van ongeveer 15 km.

Kidsrun
Om het aantal deelnemers te spreiden vindt de kidsrun plaats op zaterdagavond 17 juli. Deze wedstrijd is speciaal voor basisschoolkinderen t/m 12 jaar en wordt gelopen op de atletiekbaan van het Sportpark Molenven.

Meer informatie en inschrijven
Het evenement wordt georganiseerd door een samenwerking tussen atletiekvereniging HAC en Lopersgroep Brandevoort. Inschrijven voor het evenement, waarvan Lavans hoofdsponsor is, is mogelijk via de website www.halvevanhelmond.nl. Hier is ook verdere informatie te vinden over het evenement en een overzicht van alle coronamaatregelen.