Preventie drugscriminaliteit in bedrijfspanden
Preventie drugscriminaliteit in bedrijfspanden
Stichting Bedrijventerreinen Helmond draaide samen met het Openbaar Ministerie en gemeente Helmond twee jaar lang (2020-2022) een pilot die zich richt op het opwerpen van effectieve barrières tegen ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen. Een groot probleem, aangezien bedrijventerreinen nogal eens gebruikt worden om omvangrijke hennepkwekerijen op te zetten, drugsafval te dumpen en om laboratoria voor de productie van synthetische drugs te laten draaien. Dit met alle gevaren van dien voor de directe omgeving.
In het kort: een pandeigenaar die zich houdt aan de regels en deel neemt aan de pilot, zal niet onmiddellijk worden geconfronteerd met langdurige sluiting van zijn bedrijfspand, wanneer blijkt dat er toch drugsgerelateerde praktijken plaatsvinden. Let wel, dit is géén vrijbrief en ondernemers zullen moeten aantonen dat zij alles hebben gedaan waar de pilot om vraagt.
In september 2022 is de pilot positief geëvalueerd en wordt de preventie structureel voortgezet en ondergebracht bij het keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).
Het gebruik van gestandaardiseerde huurovereenkomsten door de verhuurders heeft daadwerkelijk barrières opgeworpen tegen criminelen om zich te vestigen op Hoogeind. Een brede PIT controle in 2022 heeft uitgewezen dat er (op dat moment) géén drugsgerelateerde criminele activiteiten plaatsvonden. In tegenstelling tot enkele jaren daarvoor.
Hoe werkt het?
- Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) stimuleert vastgoedeigenaren om de speciaal opgestelde gestandaardiseerde huurovereenkomst te hanteren, de daarbijhorende fysieke periodieke controles uit te voeren en hiervan adequaat verslag te leggen.
- Het Openbaar Ministerie gaat bij het aantreffen van een drugslab/kwekerij of verdovende middelen in een verhuurde bedrijfsruimte in beginsel niet over tot strafrechtelijke vervolging van de verhuurder als de verhuurder de gestandaardiseerde huurovereenkomst heeft gebruikt, drie fysieke controles in een jaar heeft laten uitvoeren én er voor het overige ook geen aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.
- De gemeente gaat bij het aantreffen van een drugslab/kwekerij of verdovende middelen in een verhuurde bedrijfsruimte in beginsel niet over tot tijdelijke sluiting als een verhuurder de gestandaardiseerde huurovereenkomst heeft gebruikt, drie fysieke controles in een jaar heeft laten uitvoeren én er voor het overige ook geen aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.
De officier van justitie heeft destijds haar oog op Helmond laten vallen, vanwege de uitstekende organisatie van Stichting Bedrijventerreinen Helmond, de gemeente en het Peelland Interventie Team (PIT). Met deze geslaagde pilot is een unieke situatie en samenwerking in Nederland ontstaan, met als resultaat dat de pijn wordt gevoeld waar hij hoort te zitten, en dat is niet bij de pandeigenaar die zich netjes aan de regels en afspraken houdt.
Vraag en antwoord
Welk risico loop ik als verhuurder?
Teelt de huurder hennep in uw pand? Dan loopt u als verhuurder de kans ook verantwoordelijk te worden gesteld. Ook als u nergens van af wist. Dat betekent dat u mogelijk opdraait voor energiekosten, ontmantelingskosten en overige schade aan uw pand. Deze kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s!Ook loopt u, als er in uw pand een hennepkwekerij of drugslab wordt gevonden, het risico dat uw pand voor enkele maanden wordt gesloten. De burgemeester heeft namelijk de bevoegdheid om panden waar verdovende middelen worden verkocht, verhandeld, verstrekt, afgeleverd of aanwezig zijn, tijdelijk te sluiten (Wet Damocles).Er zijn ook nog andere risico’s. Hennepteelt en het fabriceren van synthetische drugs is vaak het werk van criminelen. Zij schuwen geweld niet en deinzen er niet voor terug om hennep-plantages van anderen leeg te halen (rippen). Bedreigingen, geweld en intimidaties zijn heel gewoon in deze wereld. Zorg dus dat u als pandeigenaar niet in de greep raakt van de georganiseerde criminaliteit.
Is de verplichting om een pand te controleren wettelijk bepaald?
Er zijn geen harde regels voor dit soort controles. Het gaat erom of u als verhuurder had moeten weten dat er iets niet klopte. Hoe meer aanwijzingen er zijn dat er iets niet in orde is, hoe meer u als verhuurder moet verifiëren.Tips:Wil een huurder alleen cash betalen of doet hij er moeilijk over om zich te identificeren. Dan kunt u er vanuit gaan dat er iets niet in de haak is. Een bedrijf zonder bedrijfsplan? Reden om door te vragen en misschien zelfs af te zien van verhuur.
Mag ik als verhuurder zomaar een pand binnenlopen om te kijken wat er speelt?
Tijdens de huurperiode wordt er van u als verhuurder verwacht dat u toezicht houdt op het pand. Eén keer per jaar is zeker niet genoeg. Hennepteelt heeft een cyclus van acht tot tien weken. Na die periode kan dus weer opnieuw worden geteeld. Elk kwartaal is een goed uitgangspunt. Wij raden u aan een afspraak voor een periodieke inspectie in het huurcontract vast te leggen. Voer deze inspecties ook daadwerkelijk uit.Controleer daarbij iedere ruimte in het pand, want één kleine kamer met hennep kan al winstgevend zijn. Documenteer uw bezoek en registreer uw bevindingen met foto’s. Als verhuurder kunt u die controles ook laten uitvoeren door een beheerder.
Moet ik weten wie mijn pand precies huurt?
Van een verhuurder wordt verwacht dat hij een huurder heeft nagetrokken. Niet alleen vanwege de problemen die u met de overheid kunt krijgen. De organisatie achter bijvoorbeeld een drugslab is vaak gevaarlijk: je kunt maar één keer 'nee' zeggen en dat is vóór de eerste keer dat je aan ze verhuurt!Wanneer u de verhuur zelf regelt, dan is het goed om te realiseren dat een kwaadwillende huurder een pand huurt door gebruik te maken van een vals, gestolen of vermist identiteits-bewijs of op naam van een katvanger. Dit is iemand die het pand huurt om de werkelijke gebruiker buiten bereik van de overheid te houden. Als een huurder zich niet kan legitimeren of alleen contant wil betalen, dan kunt u er beter nog even goed over nadenken. Datzelfde geldt voor een vaag of onlogisch verhaal over waar de huurder het pand voor wil gaan gebruiken.
Tips over afspraken huurcontract
• Maak zelf een kopie van het originele identiteitsbewijs en controleer dit op echtheid via de Dutch ID app.
• Let daarbij op of de foto van het identiteitsbewijs overeenkomt met de huurder.
• Controleer of het BSN-nummer overal hetzelfde is.
• Zorg er voor dat u bij de bezichtiging, het tekenen van het huurcontract en de sleuteloverdracht steeds met dezelfde huurder(s) te maken hebt.
• Kijk of het bedrijf een website heeft.
• Vraag naar een eerder uittreksel van de KvK en kijk naar bijzonderheden (datum inschrijving, naam ondernemers, etc).
• Accepteer geen contante betalingen of stortingen van een ontraceerbare rekening (zoals bij een grenswisselkantoor).
• Meldt u af bij het energiebedrijf en laat de huurder zich zelf aanmelden.Vraag om een kopie van het contact dat de huurder met het energiebedrijf sluit.
• Neem in het huurcontract op waar het pand voor mag gebruikt worden (bestemmingsverbod)
• Neem in het huurcontract op dat het pand niet voor hennep en/of andere verdovende middelen gebruikt mag worden en dat u bij constatering het huurcontract ontbindt en de schade verhaalt.
• Neem in het huurcontract op dat er alleen sloten mogen worden vervangen en verbouwd mag worden met uw toestemming.
• Accepteer geen onderverhuur tenzij u als eigenaar een check hebt gedaan op identiteit en kredietwaardigheid.
• Geef de sleutels pas af als alles in orde is.
Welke signalen duiden op een hennepkwekerij/drugslab?
De meest voorkomende signalen die kunnen duiden op een hennepkwekerij zijn:
• afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn
• (dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is
• roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel of het dak
• het pand maakt een verlaten indruk, er is zelden iemand of alleen een korte tijd op een vast tijdstip
• geur, stankoverlast
• wateroverlast of vochtproblemen
• condens op de ramen• gloed van felle lampen of licht dat altijd blijft branden
• camera’s of beveiliging
• zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren)
• illegaal aftappen van elektriciteit, buiten de meter om
Vermoedt u een kwekerij of drugslab in uw pand?
Geef dit dan door aan de politie (0900-8844). Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).