Uitnodiging klimaatdialoog bedrijven
Op weg naar een klimaatbestendige, groene en gezonde stad
Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal, ook in Helmond. Denk maar aan de enorme hittegolf van afgelopen zomer, de lange periode zonder neerslag, maar ook aan stormen en extreme regenbuien die zorgden voor ondergelopen tunnels en kelders. In de komende jaren neemt de kans op hitte, droogte en wateroverlast alleen maar toe. En daarmee ook de risico’s voor onze leefomgeving, onze gezondheid en door schade, ook onze economie. Als we niets doen, dan zijn de gevolgen ingrijpend voor mensen, dieren en planten.
We willen Helmond weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van meer groen, extra ruimte voor water en aan het opslaan van regenwater, zodat het beschikbaar is tijdens periodes van droogte. Maar dat niet alleen, we willen dat Helmond een prettige leefomgeving is met veel aandacht voor groen. Een omgeving die uitnodigt om in beweging te komen en zo ook bijdraagt aan de gezondheid van alle Helmonders.
Stresstesten
Vanuit het Rijk zijn gemeenten verplicht om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Landelijk is daarom afgesproken dat alle gemeenten, waterschappen en provincies in hun gebied zogenoemde stresstesten uitvoeren. In een stresstest wordt de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. In 2019 is voor Helmond zo onderzocht welke zwakke plekken in onze stad een rol spelen bij het ontstaan van hittestress, droogte en wateroverlast. Iedere zes jaar voeren we de stresstest in ons gebied opnieuw uit.
Klimaatdialogen
De weg naar een klimaatbestendig Helmond moeten we samen inslaan. Daarom gaan we als gemeente aan de hand van de uitkomsten uit de stresstesten, in gesprek met ‘de stad’. We organiseren daarvoor in het eerste kwartaal van 2020 ‘klimaatdialogen’ met bedrijven, inwoners, maatschappelijke en gezondheidsorganisaties. Tijdens deze dialogen bespreken we de kwetsbaarheid van onze omgeving voor extreem weer. Ook spreken we samen over wat we wel en niet willen en waar voor gemeente Helmond de accenten liggen. Daarnaast denken we na over maatregelen om de kwetsbaarheden te verkleinen. De informatie en ideeën die we ophalen tijdens de klimaatdialogen, werken we uit in actiepunten voor een uitvoeringsplan. Ook andere gemeenten, zoals onze buurgemeenten in de Peel, maken zo’n lokale uitvoeringsagenda. Op basis daarvan stelt de provincie Noord-Brabant een regionale uitvoeringsagenda op.
Graag nodigen we u uit voor de klimaatdialoog met bedrijven
Uit de stresstesten blijkt dat op verharde plekken in onze stad, zoals de bedrijventerreinen en het centrum, de meeste hittestress voorkomt. Waar we nu te maken hebben met gemiddeld zo’n 7 dagen per jaar boven de 30 ◦C gaan we in de toekomst naar meer dan 18 van dit soort extreem warme dagen. Op bedrijventerrein BZOB en Varenschut kan de temperatuur nu al oplopen tot 43◦C. Ook heeft een aantal bedrijventerreinen te kampen met wateroverlast door gebrek aan infiltratiemogelijkheden. Tijdens de klimaatdialoog willen we graag de uitkomsten van de stresstesten toelichten, de gevolgen daarvan bespreken maar vooral ook gezamenlijk nadenken over maatregelen en ideeën voor oplossingen. De input uit deze sessie gebruiken we, samen met de uitkomsten van klimaatdialogen met andere stakeholders, voor het opstellen van een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.
Ontbijtsessie op donderdag 13 februari, 07.30 – 09.30 uur
De klimaatdialoog voor bedrijven vindt plaats op de Human Campus van de Driessen Groep op (Schootense Dreef 15, Helmond). Om 07.30 uur staat het ontbijtbuffet klaar. We eindigen de dialoog om 09.30 uur. Uw bijdrage is heel waardevol dus we horen graag of u erbij bent.
U kunt zich aanmelden via dit aanmeldformulier
Met vriendelijke groet, Geertje de Kort Programmamanager Duurzame & Gezonde Stad gemeente Helmond