Terreinconciërge Henry: oplossen waar nodig, ondersteunen waar mogelijk!
Proactieve aanpak van veiligheid en uitstraling op de bedrijventerreinen
Terreinconciërge Henry van Dongen is inmiddels al zo’n vier weken aan de slag op de Helmondse bedrijventerreinen. Tijd voor een kennismaking dus.
Henry (66) is sinds kort gepensioneerd politieman. “De laatste jaren ben ik als wijkagent in de Rijpelberg werkzaam geweest. Ik zette me graag in voor de veiligheid in de wijk en voelde me enorm betrokken bij de inwoners ervan. Het gevoel iets te kunnen betekenen heeft me altijd goed gedaan. Stilzitten is niks voor mij, dus nog voor mijn afscheid (na 46 dienstjaren) bij de politie heb ik de functie van bedrijventerreinconciërge bij Stichting Bedrijventerreinen Helmond met beide handen aangegrepen. Een mooie uitdaging!
Waar komt het idee voor een Terreinconciërge vandaan?
De missie van Stichting Bedrijventerreinen Helmond is te zorgen voor een aantrekkelijk en toekomstbestendig vestigings- en ondernemingsklimaat op de bedrijventerreinen. Een belangrijke voorwaarde daarin is dat ondernemers in een optimale werkomgeving kunnen ondernemen. Bedrijventerreinen moeten schoon, heel en veilig zijn. Al ruim 15 jaar zijn de bedrijventerreinen in Helmond in het bezit van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Een landelijk keurmerk (om veilige bedrijfsomgeving te waarborgen) dat een nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen eist. De werkgroep KVO, die bestaat uit ondernemers, politie, gemeente en brandweer, is voortdurend actief om die gezamenlijke doelstelling te borgen en de veiligheid & uitstraling op de terreinen te vergroten.
In de ideale situatie zouden er geen onvolkomenheden in de openbare ruimte waar te nemen zijn. Alle straatverlichting brandt, er staan geen palen of verkeersborden scheef, er zijn geen stuk gereden bermen, er ligt geen zwerfafval en het groen is uitstekend onderhouden zodat er goed zicht is op de wegen.
Om tot zo’n ideale situatie te komen zijn extra ogen, oren en handen een welkome aanvulling, of eigenlijk een must. Zeker om aan het door ondernemers gewenste niveau te voldoen. Natuurlijk is de gemeente er, evenals de politie, maar die kunnen niet overal op letten. Als organisatie van, voor en door ondernemers heeft SBH ingezet op de invoering van een terreinconciërge, die dagdagelijks op de bedrijventerreinen (zichtbaar) aanwezig is. Om zaken vroegtijdig te signaleren, direct aan te pakken en in de toekomst waar mogelijk te voorkomen. Zo is uiteindelijk budget beschikbaar gesteld binnen de extra economische impuls bedrijventerreinen (cofinanciering tussen SBH en gemeente Helmond) om een terreinconciërge in te zetten. De bijdrage is voor een pilot van twee jaar, waarna een evaluatie zal uitwijzen of het structureel zal worden ingevoerd. De Terreinconciërge moet onderdeel worden van een compleet veiligheidsconcept.
*situatie voor *situatie na
Waar liggen de grootste uitdagingen voor jou als Terreinconciërge?
Als terreinconciërge ben ik de extra ogen die zien wat er speelt op een terrein. Aan mij de taak om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Altijd vanuit het oogpunt van de ondernemer. Oplossen waar nodig en ondersteunen waar mogelijk. Informatie ontvangen is dan een belangrijke factor, dus ik ga voor goede contacten en korte lijnen. Momenteel focus ik me op het schouwen van alle terreinen, om het gebied nog beter te leren kennen en binnenkort zal ik daar het kennismaken met ondernemers aan toevoegen. Enerzijds om het concept van Terreinconciërge onder de aandacht te brengen en om te vragen of er iets speelt in de directe omgeving, anderzijds om simpelweg de contacten te leggen. Ik hoop dat ondernemers mij op termijn vanzelf weten te vinden.
Hoe ziet een dag van de Terreinconciërge eruit?
Henry: “Mijn werkdag breng ik door op straat om te signaleren wat er gebeurt op de bedrijventerreinen en om zaken aan te pakken die gemeld zijn door ondernemers”. De ene keer is dat het snoeien van wild groeiende takken op cruciale zichtlocaties, een andere keer het ruimen van een verdwaalde autoband of ander zwerfvuil. In de eerste weken heb ik ook al diverse verkeersborden recht gezet en een beetje opgepoetst voor een nette verzorgde uitstraling. Het verhoogt de veiligheid en je ziet ook nog eens meteen resultaat!
Regelmatig overleg ik met opzichters van de gemeente.
Ook gewoon in ’t veld’, daar waar het te doen is. Door die lijnen kort te houden kan ik ze snel inschakelen voor bijvoorbeeld het vervangen van een kapot
straatnaambord of het ruimen van grote hoeveelheden ‘rommel’.
Mijn standplaats is het kantoor van Stichting Bedrijventerreinen Helmond, gelegen aan de Lagedijk 24, midden op bedrijventerrein Hoogeind.
Van daaruit stap ik in mijn ‘schoon, heel, veilig auto’ om het gebied in te gaan.
Ik merk dat de wagen steeds meer opvalt. Ondernemers spreken me aan over zaken waaraan ze zich storen. Kan ik het oplossen, zoals het recht leggen van een betonnen varkensrug, dan doe ik dat meteen. Is er groter geschut nodig, dan pak ik mijn telefoon en bel direct de juiste persoon binnen de gemeente. Ik zorg ervoor dat het wordt opgelost.
Wat er allemaal in de auto ligt? “Een ladder, snoeischaar en een schop. Verder wat gereedschap voor kleine hand- en spandiensten. Het moet het nog een beetje vorm krijgen.
Tijdens mijn rondes let ik uiteraard ook op situaties bij bedrijven zelf. Is het hekwerk kapot of staat er veel brandgevaarlijk goed (bv. pallets) tegen het pand, dan loop ik even naar binnen om de ondernemer daarop te attenderen. Vooral voor de eigen veiligheid, maar ook voor een stukje uitstraling in het algemeen. Samen moeten we het doen!
De inzet van de Terreinconciërge is een pilot voor twee jaar. Wanneer is de pilot geslaagd?
Voor Stichting Bedrijventerreinen Helmond is het geslaagd als ondernemers de meerwaarde van de Terreinconciërge zien én voelen. Dat de terreinen er continue representatief en veilig bij liggen. Enerzijds leggen we de lat hoog, maar tegelijkertijd krijgt Henry de kans om vanuit zijn enthousiasme en ervaring de functie vorm te geven. Daar hebben we alle vertrouwen in.
Henry: “Voor mij is het geslaagd als mensen mij weten te vinden, dat ze mij kennen als hét gezicht van de Terreinconciërge. Dat de input vanuit ondernemers de basis is voor het werk dat ik doe en oppak. Daarom is het heel belangrijk dat in dit eerste jaar de zichtbaarheid van de Terreinconciërge vergroot wordt.” Zie je me rijden, spreek me aan. Ik kom graag met je in gesprek!