Taalhuis Helmond pakt laaggeletterdheid aan
Veel werkgevers staan er niet bij stil hoe groot het probleem is
In de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel hebben zo’n 13% van de mensen moeite met taal. Kijken we alleen naar Helmond dan hebben we het over bijna 17%! Oftewel 1 op de 7 mensen kan wel lezen en schrijven, maar het taalniveau is te laag om goed te begrijpen wat er staat en wat er van hen verwacht wordt.
Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) ziet het kabinet, maar óók de werkgevers de urgentie van het probleem niet voldoende in. Naar schatting hebben 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite met taal, rekenen en digitale vaardigheden! Een fors aantal. Landelijk en lokaal zijn er extra maatregelen aangekondigd en ook zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Wist je dat bedrijven lokaal terecht kunnen bij het Taalhuis Helmond?
Dat is een samenwerking tussen Gemeente Helmond, ROC Ter AA, LEVgroep en Bibliotheek Helmond-Peel. Ook is de landelijke stichting Lezen & Schrijven aangesloten. Het Taalhuis biedt hulp om taal, rekenen en computervaardigheden beter te leren. In eenvoudige taal én laagdrempelig. Een groot deel van het aanbod is zelfs gratis. Er wordt gekeken naar wat het beste past bij de persoon én het bedrijf. De één heeft baat bij een Taalcafé waarbij het Nederlands spreken geoefend wordt, een ander heeft een specifiek leerdoel zoals foutloos kunnen mailen en volgt lessen bij het ROC. Er zijn ook gratis basiscursussen computer via de Bibliotheken.
'Voor wie denkt dat het vooral niet-werkenden betreft, die heeft het mis. Van de laaggeletterden werkt 57%, merendeel in de bouw, industrie, energie en zorg. Investeren loont. Werknemers die de basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, computeren) beter beheersen, zijn ook duurzamer inzetbaar'.
Taalhuis Helmond
Het Taalhuis is eerste aanspreekpunt, zowel voor particulieren als voor ondernemers en organisaties. Bij het Taalhuis is het professionele en vrijwillige aanbod van de samenwerkende partijen bekend en kan advies ingewonnen worden. Zij analyseren de vraag en kijken of regulier aanbod past of dat er maatwerk geleverd kan worden. Ook ondersteunen zij bij het intern bespreekbaar maken van een te laag taalniveau. Misschien heb je al iemand in gedachten die baat kan hebben bij hulp? Wijs hem door.
Het Taalhuis is gevestigd in De Bibliotheek, coördinator is Susan Verheij. Het Taalhuis is te bereiken via 0492 740020 of via mail taalhuis@bibliotheekhelmondpeel.nl
Ze komen graag eens langs om te bespreken waar u of uw werknemers tegenaan lopen. Het Taalhuis heeft bovendien al een veertigtal convenantpartners waaronder ook Senzer, Werkvloer Taal, Zorgboog, het Elkerliek Ziekenhuis, Rabobank en ook de GGD en Lions Club.
Anderstaligen hebben weliswaar moeite met het Nederlands leren, maar van de laaggeletterde mensen is 2/3 autochtoon, dus afkomstig uit Nederland. Zij vinden brieven ingewikkeld, maar ook een artikel in de krant of het personeelsblad. Zij hebben moeite met formulieren of aanvragen van toeslagen, ook met online aanmelden voor bijvoorbeeld een personeelsfeest of met het kopen van een treinkaartje.
“Het zijn zaken die zij uit de weg gaan,” zegt Taalhuiscoördinator in deze regio Susan Verheij. “Elk facet in een bedrijf heeft te maken met taal. Van de veiligheidsinstructies begrijpen tot samenwerken. Veel werkgevers staan er niet bij stil hoe groot het probleem is, ook voor hen. Laaggeletterde werknemers kosten een bedrijf vaak geld. Ook hebben zij relatief vaker schulden, onder andere omdat onbegrepen brieven terzijde worden gelegd, is hun gezondheid slechter en voelen zij zich vaker buitengesloten. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een groepsapp is van medewerkers en dat enkele werknemers daar nooit reageren, dat kan komen omdat zij lezen lastig vinden of omdat zij geen reactie durven schrijven. Bovendien is het vaak een vicieuze cirkel waarin zij belanden. Doordat zij bijvoorbeeld voorlezen lastig vinden, leren hun kinderen ook minder woorden en blijft hun niveau ook achter. Verder is opleidingsniveau nog een belangrijke bepalende factor; het merendeel van de laaggeletterden in Nederland heeft alleen lager onderwijs (42%) of vmbo of mbo-1 (38%)
Hier vindt u de Taalcafé’s https://www.bibliotheekhelmondpeel.nl/taalhuis.html
SER advies Aanpak laaggeletterdheid - samenwerken aan taal.