Interview met Irene van Geel, bestuurslid SBH
Wie is Irene van Geel?
Ik ben 38 jaar, geboren en getogen Helmondse, moeder van twee kinderen en woon samen met mijn man en kinderen in Helmond. In mijn werkzame leven ben ik advocaat en mede-eigenaar van Goorts + Coppens advocaten en adviseurs. Wij hebben twee vestigingen in Helmond en Deurne, en staan als modern en innovatieve dienstverlener dicht bij onze klanten. Met de poten in de klei en de kracht om te innoveren. Een mentaliteit en instelling die zeker passend is binnen onze regio. Onze klanten bestaan met name uit ondernemers uit de regio Helmond/Deurne. Door eigen ervaringen, maar ook door ervaringen van onze klanten, heb ik een goed beeld van de onderwerpen die leven binnen het regionale bedrijfsleven. Daarnaast heb ik ook een paar, ik noem het graag, uit de hand gelopen “hobby’s”; één daarvan is Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Ik ben dagelijks bestuurslid en penningmeester van Stichting Bedrijventerreinen Helmond en ben vertegenwoordiger van het bedrijventerrein Groot Schooten, waar ons advocatenkantoor in Helmond is gevestigd.
Waarom ben je, naast je drukke werkzaamheden, actief binnen SBH?
Toen ik werd gevraagd voor het bestuur van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) was ik natuurlijk zeer vereerd. Als trotse inwoner van Helmond en als Helmondse ondernemer ben ik betrokken bij de stad en de ontwikkeling daarvan en draag graag mijn steentje hieraan bij. Ik ben geen type dat klaagt aan de zijlijn. Liever speel ik mee in de wedstrijd, zodat je samen de richting kan bepalen.
Ik zie de kracht van de ondernemers door samen te werken. Samen te werken met elkaar, maar ook met instellingen, onderwijs en overheden. Veel ondernemers ontbreekt het aan tijd en ruimte om zich verkiesbaar te stellen als volksvertegenwoordiger in bijvoorbeeld gemeenteraad of provinciale staten om zo mee te praten over het beleid en toekomst van gemeente of regio. Ondernemers voelen zich overigens ook niet altijd thuis in overheidsland. SBH is vertegenwoordiger van ruim 900 bedrijven op de bedrijventerreinen en behartigt de belangen die het Helmondse bedrijfsleven, en daarmee ook de stad en regio, aangaan. Met een bestuur, betrokken Helmondse ondernemers én een pragmatische dagelijkse ondersteuning van onze parkmanagers, hebben wij inmiddels een plek verworven aan tafel waar we ook daadwerkelijk iets te zeggen hebben én waar naar geluisterd wordt. Vragen, knelpunten en ontwikkelingen vanuit het bedrijfsleven worden besproken met vaste gesprekspartner gemeente Helmond en worden vertaald naar concrete acties.
Die overleggen met gemeente Helmond gaan er soms stevig aan toe en tijdens een overleg kan het weleens ‘schuren’. Het blijkt soms lastig om de gezonde ongeduldigheid van ondernemers te vertalen naar gemeentelijke beleid en visie. Ondernemers willen vaak sneller vooruit en zien eerder kansen dan bedreigingen, maar juist deze wisselwerking tussen gemeente en bedrijfsleven, zorgt voor een dynamisch overleg. Hierdoor houden we elkaar scherp en kunnen we ook daadwerkelijk concrete stappen zetten. Voor Helmond, voor de ondernemers. Om die reden ben ik actief binnen Stichting Bedrijventerreinen Helmond!
Je bent niet alleen penningmeester, maar ook portefeuillehouder van het kernthema huisvesting. Wat houdt dat precies in?
Het kernthema huisvesting is een uitgebreide portefeuille. Hieronder valt bijvoorbeeld de vitalisering van bedrijventerreinen, de ontwikkeling van bedrijventerreinen, bereikbaarheid van bedrijventerreinen, maar ook hoe pandeigenaren/bedrijven zich beter kunnen voorbereiden op malafide praktijken. Denk aan bijvoorbeeld sluitingen als gevolg van het aantreffen van drugs in bedrijfspanden. Ook HelmondMijnbedrijfslocatie valt onder de portefeuille huisvesting. Helmond Mijnbedrijfslocatie is een interactieve en informatieve site die er op gericht is het aanbod van bedrijfspanden (koop en huur) en bouwlocaties op de bedrijventerreinen in Helmond weer te geven. Allemaal zeer actuele thema’s die ook de komende jaren nog actueel zullen zijn. Actueel in Helmond, maar zeker ook actueel in de regio. Wij zitten dan ook niet alleen aan tafel met Helmondse partijen, maar juist ook met onder andere collega-parkmanagementorganisaties en buurgemeentes als het gaat om thema’s als bereikbaarheid en ontwikkeling van (nieuwe) bedrijventerreinen. Het is goed om de klokken zo veel mogelijk gelijk te zetten in de regio. Mijn kennis als jurist komt in de portefeuille huisvesting ook zeker van pas.
Wat is jouw mooiste moment binnen je rol bij SBH?
Sinds 2015 ben ik bestuurslid van Stichting Bedrijventerreinen Helmond en heb veel mooie en leerzame momenten mogen meemaken. Ik denk toch wel erg recent een benoemingswaardig moment, dat ook precies weergeeft waar we inmiddels staan. Onlangs ontving ik een telefoontje van de officier van justitie. De officier van justitie gaf aan dat justitie dit jaar start met een project dat zich richt op het opwerpen van effectieve barrières tegen de vestiging van plegers van ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen. Een groot probleem, aangezien bedrijventerreinen nogal eens gebruikt worden om omvangrijke hennepkwekerijen op te zetten, drugsafval te dumpen en om laboratoria voor de productie van synthetische drugs te laten draaien. Dit met alle gevaren van dien voor de directe omgeving. Maar ook worden vaak te goeder trouwe pandeigenaren en ondernemers, geconfronteerd met een forse schadepost (als gevolg van de aanwezigheid van drugs) en tevens sluiting van hun panden voor een flinke periode.
Het idee is ontstaan om in Helmond een gezamenlijke pilot te starten, waarbij (het handhavingsteam van) de gemeente, justitie en bedrijfsleven betrokken zijn, om zo te komen tot een situatie dat een pandeigenaar die zich houdt aan de regels, niet onmiddellijk wordt geconfronteerd met sluiting van zijn bedrijfspand.
De officier van justitie had zijn oog op Helmond laten vallen, vanwege de uitstekende organisatie van Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Als het lukt deze pilot te laten slagen ontstaat een unieke situatie en samenwerking in Nederland, met als resultaat dat de pijn wordt gevoeld waar hij hoort te zitten, en dat is niet bij de pandeigenaar die zich netjes aan de regels en afspraken houdt. Voor mij een mooi moment! We hebben een plek verworven, waarbij we als bedrijfsleven met justitie en gemeente samen aan de tekentafel zitten om tot een oplossing te komen! Helmond, een voorbeeld voor de rest van Nederland.
Als laatste; wat is vanuit SBH jouw gouden tip aan ondernemers in Helmond?
Stichting Bedrijventerreinen Helmond bestaat uit ondernemers en is er voor ondernemers. Om die reden is het van belang dat wij van genoeg informatie worden voorzien, zodat we ook weten wat er speelt en met welke knelpunten ondernemers te maken hebben op de verschillende bedrijventerreinen. Mijn advies is dan ook als er iets speelt op het bedrijventerrein of een ondernemer heeft bijvoorbeeld een idee over duurzaamheid dat wellicht interessant is voor meerdere ondernemers of een andere suggestie, meld je bij Stichting Bedrijventerreinen Helmond. En neem eens een kijkje op de website om te zien met welke thema’s wij ons bezighouden!