Aanpak illegale praktijken bedrijventerrein Hoogeind
Stichting Bedrijventerreinen Helmond, Openbaar Ministerie en gemeente zijn op 9 september een pilot gestart om illegale praktijken op het bedrijventerrein Hoogeind aan te pakken. Deelnemende bedrijven gaan een gestandaardiseerde huurovereenkomst gebruiken. Daarin staat een bepaling dat het pand (tenminste) drie keer per jaar door de verhuurder of met toestemming van de verhuurder gecontroleerd wordt. Onaangekondigd wel te verstaan. De verwachting is dat deze controlemogelijkheid het voor criminelen moeilijker maakt om bedrijfsruimtes te huren. Het moet een preventieve werking krijgen.
De pilot duurt 2 jaar, omdat het de verhuurders even tijd zal kosten de gestandaardiseerde huurovereenkomst te gaan gebruiken en eventueel bestaande contracten open te breken. De pilot is geslaagd als er na 2 jaar gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde huurovereenkomsten door de verhuurders en dit daadwerkelijk barrières heeft opgeworpen tegen criminelen om zich te vestigen op Hoogeind.
Hoe werkt de pilot?
- Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) stimuleert bedrijven om deel te nemen aan de pilot en heeft voor vastgoedeigenaren een gestandaardiseerde huurovereenkomst opgesteld. Daarnaast communiceert SBH naar vastgoedeigenaren, op welke wijze zij fysieke periodieke controles dienen uit te voeren en hoe hiervan adequaat verslag te leggen.
- Het Openbaar Ministerie gaat bij het aantreffen van een drugslab/kwekerij of verdovende middelen in een verhuurde bedrijfsruimte in beginsel niet over tot strafrechtelijke vervolging van de verhuurder als de verhuurder de gestandaardiseerde huurovereenkomst heeft gebruikt, drie fysieke controles in een jaar heeft laten uitvoeren én er voor het overige ook geen aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.
- De gemeente gaat bij het aantreffen van een drugslab/kwekerij of verdovende middelen in een verhuurde bedrijfsruimte in beginsel niet over tot tijdelijke sluiting als een verhuurder de gestandaardiseerde huurovereenkomst heeft gebruikt, drie fysieke controles in een jaar heeft laten uitvoeren én er voor het overige ook geen aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.
Doorontwikkeling aanpak ondermijnende activiteiten
Ondermijnende activiteiten zoals productielocaties voor verdovende middelen worden met regelmaat aangetroffen in bedrijfsruimtes op bedrijventerreinen. Deze bedrijfsruimten worden doorgaans gehuurd vanuit het reguliere aanbod van huurpanden. Er is regelmatig overleg tussen diverse partijen om te bekijken hoe illegale situaties op de bedrijventerreinen voorkomen kunnen worden. Uit deze gesprekken is dit gezamenlijk initiatief ontstaan.
Dit initiatief past in de doorontwikkeling van de aanpak van ondermijnende activiteiten op bedrijventerreinen. Denk daarbij aan de productie en handel in drugs, outlaw motor bendes, vastgoedfraude, mensenhandel milieucriminaliteit. Meer informatie over welk risico je als verhuurder loopt en tips over afspraken huurcontract lees je hier.